Tuesday, May 15, 2012

με ανοικτά χαρτιά…
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ;;;
                                              γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
                                                                                         Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ

Τι γίνεται λοιπόν με την υπόθεση της εγκατάστασης του Εργοστασίου
επεξεργασίας Απορριμμάτων του Μαραθώνα (Γραμματικό) και του ΧΥΤΑ
στη θέση Μαύρο Βουνό;;; Μια προσωρινή δικαστική απόφαση δίνει μια
ανάσα και διευκολύνει την προετοιμασία και τον σχεδιασμό μιας σοβαρής αντίδρασης, όλοι μαζί, με σοβαρή επί τέλους πρωτοβουλία του Δήμου, αλλά
και με κλήση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ για συμμετοχή και συνεργασία.
Είναι ανάγκη αφ ενός να ενημερωθεί εμπεριστατωμένα και με ειλικρίνεια
ΟΛΟΣ ο κόσμος της περιοχής και κυρίως να κατασταλούν μεγαλοϊδεατισμοί
 και αποκλεισμοί από όλες τις πλευρές, που οφείλονται είτε σε προσωπικές μικρότητες είτε σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.                              

Την 14/03/2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση, για την υπόθεση του ΧΥΤΑ και την δικαστική απόφαση που διακόπτει προσωρινά την συνέχιση των εργασιών μέχρι 16/03/2012. (ήδη με νέα απόφαση το δικαστήριο παρέτεινε την διακοπή εργασιών μέχρι 21/05/2012). Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκε και ενημέρωσε για την δικαστική προσφυγή ο Νομικός του Δήμου κος Απόστολος Παπακωνσταντίνου, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ επεκτάθηκε πολιτικά η συζήτηση, με ευθύνη όλων των μερών του Δημοτικού Συμβουλίου αφού το θέμα ΔΕΝ είχε περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη.
Εν τούτοις και επειδή η «μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα» και με αφορμή ότι ο Δικηγόρος κος Παπακωνσταντίνου που ενημέρωνε το ΔΣ ανέφερε κατά την συζήτηση την φράση : « αν αποδειχθεί η τεχνική ακαταλληλότητα της έκτασης…» για τη θέση του ΧΥΤΑ, είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα και με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ και διακηρυχθεί ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ προς κάθε κατεύθυνση, ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ  (πχ Ερευνητική Γεώτρηση),ούτε δόθηκε η αναγκαία δημοσιότητα ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ στο πόρισμα των Επιθεωρητών.
Πάντως ποτέ δεν είναι αργά για να οργανωθεί μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης και πρόσκληση για συμμετοχή των πολιτών του Δήμου όλων των περιοχών!!!.
Η απόλυτη ακαταλληλότητα της θέσης που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ είναι αποδεδειγμένη και φυσικά ΔΕΝ αξιοποιήθηκαν μελέτες που έχουν περιέλθει στο Δήμο. Για το γεγονός αυτό, ζήτησα το λόγο και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου διευκρίνισα προς τον Κο Παπακωνσταντίνου και φυσικά προς τον κο Δήμαρχο και τα μέλη του ΔΣ, ότι ΔΕΝ μπορεί να τίθεται πια  θέμα αμφισβήτησης.  «ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΡΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ (ΔΩΡΕΑΝ)  ΤΟ ΙΝΕΠΕΠ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ. Το γεγονός επιβεβαίωσε πανηγυρικά το πόρισμα των Επιθεωρητών περιβάλλοντος από 21/01/2012  (οκτώ μήνες αργότερα).
 Η ύπαρξη ρεμάτων, που αποδεικνύεται με τη μελέτη, από μόνη της αρκεί για να καταργηθεί κάθε απόφαση για εγκατάσταση - κατασκευή ΧΥΤΑ στο σημείο αυτό.
Το εγγυάται η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και η ευθύνη συνέχισης του έργου (αν ο  μη γένοιτο αποφασιστεί από αρμόδιους) θα είναι πλέον ποινική αφού θα είναι εν γνώσει… ότι το έργο δεν θα χρηματοδοτηθεί.
Η ΜΕΛΕΤΗ-ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ του ΙΝΕΠΕΠ ήταν μοναδική και κατατέθηκε  στο ΣτΕ και την έλαβε εγκαίρως (μέσα στις προθεσμίες που είχε θέσει το ΣτΕ) ο ίδιος ο κος Παπακωνσταντίνου την 11/05/2012 και η εισηγήτρια του ΣτΕ κα Σακελαροπούλου» , 8 μήνες πριν την δημοσίευση του πορίσματος των Επιθεωρητών το οποίο την επιβεβαιώνει πανηγυρικά.
Είναι η μοναδική μελέτη για την οποία ΔΕΝ ζητήθηκε αμοιβή. (ή κάνω λάθος;;;)
 Ο κος Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο (την ίδια μέρα 14/03/2012) ότι «διάφοροι» (ποιοι άραγε;;;) του πρότειναν να συμπράξει ώστε να κάνουν μελέτες για το έργο, χωρίς να λάβει απάντηση.   (Λεπτομέρειες θα δούμε στα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου).
 Εναντίον της μελέτης του ΙΝΕΠΕΠ και σε μένα προσωπικά, εστράφη με επιστολή του  ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κος Πάγκαλος την ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ με τις γνωστές απειλές του στο πρόσωπο μου και στο ΙΝΕΠΕΠ (από πού το πληροφορήθηκε άραγε αμέσως, αυθημερόν ;;;).
Δυστυχώς και η «Επιτροπή», παρά τις επίμονες ερωτήσεις μου , ανώνυμα και προσβλητικά, χωρίς να υπογράφονται επωνύμως οι απαντήσεις παρά μόνο ως «η επιτροπή» , ΔΕΝ μου απάντησε, (με απόφαση ποιών άραγε;;;) στα  επίμονα ερωτήματά μου τα οποία επαναλαμβάνω δημόσια μαζί με τα πιο πάνω διατυπωμένα και ζητώ (δεν γράφω απαιτώ για λόγους ευγένειας) δημόσια απάντηση από την «Επιτροπή» επωνύμως:
1.      Αν υπάρχει άλλη Ιδιωτική μελέτη ,πληρωμένη ή όχι, που να προσδιορίζει ΡΗΤΑ και ξεκάθαρα ότι μέσα στη λεκάνη του ΧΥΤΑ διαμορφώνονται και διέρχονται ΡΕΜΑΤΑ εκτός από αυτή του ΙΝΕΠΕΠ;;;
2.       Γιατί στα δικόγραφα που καταθέτει η επιτροπή και ο Δήμος στις διάφορες δικαστικές διεκδικήσεις μετά την 11/05/2011, (πχ προσωρινά μέτρα) ΔΕΝ περιλαμβάνεται η μοναδική μελέτη που  βεβαιώνει ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΕΜΑΤΑ;;; Ποιος το αποφάσισε;;; Γιατί;;;
3.      (και) δυστυχώς ποιος εκπροσωπεί και απαντά ανώνυμα και προσβλητικά στα Mail που λαμβάνει η επιτροπή;;;  με απόφαση ποιών;;;

Επειδή δεν υπάρχει πια χρόνος για πείσματα και χαζοαντιδράσεις, η Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος πρέπει αμέσως να λάβει πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις και καμιά δικαιολογία δεν είναι δικαιολογημένη… ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ!!!


19/03/2012                                                                    Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
                                                                                             Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ


Επειδή ,μπορεί να υπάρχουν και άλλες ερωτήσεις και προβληματισμοί, για κάθε διευκρίνιση είμαι  στη διάθεσή όποιου ενδιαφέρεται.  
Σύντομα θα αναλύσουμε συστηματικά με βάση  το πόρισμα των Επιθεωρητών τα «περιβαλλοντικά εγκλήματα» της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)
και του εργολάβου για την εφαρμογή της.
konkoulouris@yahoo.gr                   

No comments: