Sunday, January 19, 2014



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣτΕ 19012014
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ  
 

ΘΕΤΙΚΗ  ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ 

ΚΑΙ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ  

 ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΣ    

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ και για τις προσφυγές μας.

α. Μπλόκο από το ΣτΕ στις μειώσεις αποδοχών των ενστόλων και τις αναδρομικές κρατήσεις.                                       

β. Παρόμοια απόφαση είχε εκδώσει προ ημερών και το ειδικό Δικαστήριο που εξέταζε το ίδιο θέμα για τους Δικαστικούς

Σε κάθε περίπτωση το ΣτΕ ΔΕΝ μπορεί να αξιολογήσει με διαφορετικά κριτήρια τις αιτήσεις και τις προσφυγές μας αφού στις ειδικές κατηγορίες εντάσσονται τρεις κατηγορίες: Ένστολοι , Δικαστικοί και Διδακτικό Προσωπικό ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), με προτεραιότητα ασφαλώς την αναδρομική παρακράτηση.

Συγκεκριμένα η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. έκρινε ότι οι εφαρμοστικές Υπουργικές Αποφάσεις πάσχουν από συνταγματικά κωλύματα  και οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012), είναι αντισυνταγματικές.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση κατ εφαρμογή του Νόμου,που τις προβλέπει.
Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Οι προσφυγές έχουν κατατεθεί από τον Ιανουάριο του 2013 κατά του Μνημονίου ΙΙΙ που προέβλεπε την  μείωση αποδοχών και Συντάξεων αλλά και την αναδρομική (από 1η Αυγούστου 2012), επιστροφή των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.
Βασικές αρχές, σύμφωνα με τις προσφυγές που παραβιάζονται, η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών και ότι παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευμένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.
Τέλος υποστηρίζουν ότι οι επιβαλλόμενες μειώσεις είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ παρακολουθεί και ερευνά συστηματικά την εξέλιξη της υπόθεσης και πολύ σύντομα θα ενημερώσει σχετικά τους συναδέλφους.
Παλ. Φάληρο 19/01/2014
                              ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ                       
                                 ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ
Πρόεδρος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΙ
e-mail: konkoulouris@yahoo.gr                 konkoul.blogspot.gr

No comments: