Thursday, May 22, 2014



αυτό είναι διαπλοκή;;;
   ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ-ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ …
   ΜΕ «ΠΡΟΝΟΜΙΑ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ!!!
                               
                                 γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης             
                                                              Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ
                                                                konkoulouris@yahoo.gr
                                                                   konkoul.blogspot.gr

Πολύ συζήτηση γίνεται στην τελευταία προεκλογική φάση για την εκλογή του Περιφερειάρχη Αττικής, για τα προνόμια που εξασφαλίζουν οι Εργολάβοι -Βιομήχανοι-Επενδυτές στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Ανεξάρτητα από την κατ αρχή αντίρρηση για την μεθοδολογία της συλλογής και μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων σε ενιαίους χώρους επεξεργασίας και ταφής, που επελέγη το 2003 , δεν ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα και είναι σήμερα αναχρονιστική και παράνομη και καταδικασμένη από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεθοδολογία, (ειδικά για τον ΧΥΤΑ και τα Εργοστάσια Γραμματικού Μαραθώνα), ενδιαφέρον και συζητήσεις ξεσηκώνει η τελική φάση βιαστικής ανάθεσης Εργοστασίων Επεξεργασίας σε Βιομήχανους - Εργολάβους - Επενδυτές .
Συγκεκριμένα, σε μια χώρα που η κατοχική Κυβέρνηση δίνει μάχες για την ελεύθερη αγορά, την ανταγωνιστικότητα και την μείωση των τιμών, για την διαχείριση και την επεξεργασία των σκουπιδιών, οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται έχουν μια τουλάχιστον παγκοσμίως πρωτότυπη ιδιομορφία:
Όποιος αναλαμβάνει το έργο, σύμφωνα με τους όρους των διαγωνισμών, εξασφαλίζει «ειδικά προνόμια» ανάλογα με αυτά τα οποία «καταγγέλλονται» για τους Δημόσιους Υπάλληλους!!! Εξασφαλισμένο έργο είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει ανάγκη και σταθερή-εξασφαλισμένη αμοιβή για 30 χρόνια.

Εξηγούμαι:
Ο Βιομήχανος –Επενδυτής που θα αναλάβει το έργο και θα υπογράψει την σύμβαση, δεσμεύεται να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, εξαιρετικά μεγαλύτερο από τις επιστημονικά προσδιορισμένες τρέχουσες ανάγκες αλλά πολλαπλάσιο ΚΑΙ από τις μελλοντικές, με σύμβαση για τα επόμενα 30 χρόνια. Στο εργοστάσιο αυτό θα προσκομίζονται τα σκουπίδια που θα συγκεντρώνει ο αρμόδιος φορέας,(σήμερα είναι οι Δήμοι, αν πάει σε ιδιώτες θα πολλαπλασιαστεί το κόστος του) όπου και θα γίνεται η τελική επεξεργασία.
Το κρίσιμο στοιχείο, πρωτοφανές και περίεργο, είναι ότι, αν και τα σκουπίδια είναι ένα είδος που συλλέγεται πρακτικά σε κυμαινόμενη ποσότητα (φυσικά σε κάποια όρια) η σύμβαση που προβλέπουν οι διαγωνισμοί ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ σε συγκεκριμένη σταθερή ποσότητα και μάλιστα πολλαπλάσια από την επιστημονικά αναμενόμενη!!! ΔΗΛΑΔΗ
επειδή ο εργολάβος- βιομήχανος-επενδυτής πληρώνεται με τον τόνο, αν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από την συμβατική, θα πληρώνεται περισσότερα ΑΝ ΟΜΩΣ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ, (που σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις θα είναι) τότε θα πληρώνεται για ΟΛΗ την συμβατική ποσότητα. ΑΡΑ για 30 χρόνια, είτε καλύπτεται η ποσότητα είτε όχι, ο εργολάβος- βιομήχανος-επενδυτής θα εισπράττει σταθερά κατ έτος τουλάχιστον την τεράστια προβλεπόμενη αμοιβή. Αυτό σημαίνει ή ότι θα αποτελεί μια απολύτως χαριστική πράξη ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ
ή ότι με πρόσχημα την αδυναμία των πολιτών της περιοχής να καλύψουν την προβλεπόμενη ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ, -ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ-ΠΟΣΟΤΗΤΑ , θα αναζητούνται άλλες, εξωγενείς πηγές σκουπιδιών, δήθεν«για να μην πληρώνουμε τσάμπα λεφτά», ακόμα και εισαγόμενα, φυσικά χωρίς κανένα εθνικό ή κοινωνικό όφελος παρά μόνο αύξηση των κερδών του εργολάβου- βιομήχανου- επενδυτή και φυσικά ραγδαία περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής!!! λειτουργίας των εργοστασίων.
-Υπάρχει κανείς που δεν κατάλαβε αυτές τις πολύ απλές αλήθειες;;;
-Υπάρχει κανείς που μπορεί να τα εξηγήσει με «αθώες» σκέψεις;;;
-Υπάρχει κανείς που δεν υποψιάζεται ότι όποιος πολιτικός τα υποστηρίζει και τα προωθεί, ή είναι ηλίθιος ή διαπλεκόμενος;;; υπάρχει άλλη εκδοχή;;;
Η υπόθεση είναι αρμοδιότητας της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ και ο νοών νοείτω…
…και να αφήσουμε τα παραμύθια «πες ονόματα!!!»

No comments: